De TV Serie IK BIN PRO

TV afleveringen

Bekijk hier alle afleveringen van de TV serie IK BIN PRO.  

Door op de afbeelding te klikken, kunt u deze bekijken. Mocht u het Fries niet goed kunnen verstaan, er is ondertiteling beschikbaar! Klik in de player op het wieltje (instellingen),  daar kun je de ondertiteling aanzetten.

 

Video Omrop Fryslân


Aflevering 1 van 22 januari 2020

In de eerste aflevering van 'Ik ben Pro' introduceert Raynaud het Praktijkonderwijs. Hij ontmoet leerlingen en praat met orthopedagoog Henk Wesseling en directeur Peter Zeldenrust van De Dijken over de insteek van het Praktijkonderwijs. Vragen die aan bod komen zijn: Wat is het Praktijkonderwijs en voor wie is het? Wat is de status van Pro leerlingen in onze gemeenschap? Daarnaast wordt het conflict tussen de leerlingen en de prestatiemaatschappij waar we in leven behandeld. Aflevering 2 van 29 januari 2020

Van deze week af is alle weken een portret van een leerling te zien in IK BIN PRO. Bijvoorbeeld van de 12-jarige Jitze van Scharnegoutum die graag politieagent worden wel. Maar hoe verhoudt zijn niveau zich met zijn droom? Zijn die ambities reëel? Leraren leggen uit hoe leerlingen hierin begeleid worden.  

Video Omrop FryslânVideo Omrop Fryslân


Aflevering 3 van 5 februari 2020

De 14-jarige Sandra uit Damwoude woont bij haar opa en oma in huis. Zij doet het heel goed op school en laat ons zien hoe het gaat. In deze aflevering staat het IQ en de waarde van het IQ-label centraal. Officieel is het Praktijkonderwijs voor leerlingen met een IQ tussen de 55 en 80 en een gemiddelde leerachterstand van 3 jaar. Maar in de praktijk is dit helemaal niet zo zwart-wit. 


Aflevering 4 van 12 februari 2020

Troy (12) komt van Gorredijk en is nogal impulsief. Dat hij zo impulsief is en niet precies is, beperkt hem in zijn ontwikkeling. Gelukkig heeft hij een mentor die doelgericht aan zijn verbetering werkt. Docent Jos vertelt over de ontwikkelingen van cognitieve vaardigheden en mogelijkheden die hij als docent met specifieke toepassingen weet te stimuleren.

Video Omrop FryslânVideo Omrop Fryslân


Aflevering 5 van 19 februari 2020

In deze aflevering van IK BIN PRO wordt het duidelijk hoe belangrijk het is om stevig in je schoenen te staan. Zo hebben Joshua en Marjan behoefte aan trainingen hierin. Waar de één gevoelig is en conflicten liever uit de weg gaat, is de andere juist een echte rots. 


Aflevering 6 van 26 februari 2020

Mark (15) komt van Skettens en kan niet wachten tot hij op stage gaat. Maar hoe komt hij aan een geschikt stageplek en hebben bedrijven wel plaats voor leerlingen van het Praktijkonderwijs? We volgen Mark in zijn zoektocht naar een stage op de jaarlijkse ON STAGE beroepenmarkt in Sneek. 

Video Omrop FryslânVideo Omrop Fryslân


Aflevering 7 van 4 maart 2020

Marius wil graag schilder worden en ontwikkelt zich met het doel om de juiste papieren daarvoor te halen. Leerlingen op het Praktijkonderwijs krijgen op het moment evenwel geen diploma als zij van school gaan maar kunnen enkel 'certificaten' behalen. Kunnen ze hier de arbeidsmarkt mee op? Minister Slob heeft kortgeleden besloten dat er ook voor PRO-leerlingen een uniform diploma komt. Maar levert dat ook echt wat op? 


Aflevering 8 van 11 maart 2020

Veel leerlingen kampen met een laag zelfbeeld. Zo ook Natalie die hier de eerste jaren erg mee te maken had. Het ontwikkelen van een gezond zelfbeeld is dan ook een belangrijk aandachtspunt op de PRO-scholen. Hoe kun je als docent jouw steentje bijdragen aan een gezonder zelfbeeld? 

Video Omrop FryslânVideo Omrop Fryslân


Aflevering 9 van 18 maart 2020

In deze uitzending loopt Raynaud mee op de stage van PRO-leerling Irene bij Empatec in Sneek. Irene heeft extra begeleiding nodig in het werk en zou heel graag een baan bij Empatec willen. Helaas komt zij op een wachtlijst te staan, omdat de overheid niet genoeg sociale werkplekken beschikbaar stelt. Wat betekent dat voor Irene en andere PRO-leerlingen die willen uitstromen naar begeleid werk? Wordt die mogelijkheid eigenlijk wel aangeboden? 


Aflevering 10 van 25 maart 2020

Jildert (16) is op school niet langer te handhaven en er wordt besloten dat hij eerder op stage moet. Een goede keus, want hij heeft het daar erg naar zijn zin bij een autorecyclingsbedrijf. Belangrijk voor Jildert en andere PRO-leerlingen, maar in hoever staan bedrijven in werkelijkheid echt open voor PRO-leerlingen? 

Video Omrop FryslânVideo Omrop Fryslân


Aflevering 11 van 1 april 2020

Jantina (18) doet de 'Entree' opleiding (MBO niveau 1) binnen het Praktijkonderwijs. Zij kan hiermee doorstromen naar MBO niveau 2 en haar ambitie waarmaken. Hoe werkt de Entree-opleiding precies en hoe ziet Jantina terug op zes jaar Praktijkonderwijs? 


Aflevering 12 van 8 april 2020

In de laatste uitzending van Ik ben Pro zien we terug op de afgelopen afleveringen en de algemene thema's. In de eerste aflevering was de Nederlandse onderwijsladder te zien. Nu na elf uitzendingen is de vraag, is dit niet precies waar het mis gaat? Een pleidooi om de verticale ladder te kantelen naar een gelijkwaardige lijn. In de uitzending wordt terug gekeken op ambities, een slecht zelfbeeld en de toekomst van PRO-leerlingen. Als laatste willen de makers van de tv-serie hier mee afsluiten: lieve PRO-leerlingen, dank dat jullie onze toelieten in jullie wereld. 

 

Video Omrop FryslânVideo Omrop Fryslân


Fryslân Dok NPO 2 documentaire 'IK BIN PRO' van 6+7 juni 2020

In deze documentaire wordt ingezoomd op het Praktijkonderwijs. Verhalen van de leerlingen, de toewijding en zorg van docenten, de strijd tegen het hiërarchisch denken. De oorzaak van het lage zelfbeeld van veel PRO-leerlingen en het norm-denken in het onderwijssysteem worden belicht. Deze documentaire is tot stand gekomen met subsidie van de provincie Fryslân en met een bijdrage uit de middelen van Impuls Baankansen 2019-2020 regio Friesland (centrumgemeente Leeuwarden). De Friestalige documentaire, met Nederlandse ondertiteling, is op NPO 2 en bij Omrop Fryslân uitgezonden.